A blogger

Harmadéves informatikus-hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Érdekli a fotózás, a trance és dance stílusú zene, valamint a filmek és sorozatok - nagyjából erről is szól blogja. E-mail

Add to Google

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Jano Labs. Make your own badge here.

Keresés

Friss olvasnivaló

Utolsó kommentek

Címkék

apple (11) a blog (12) blog (68) blogajánló (9) english (5) film (20) fotó (31) gödöllő (2) google (10) hellókarácsony (2) homár (16) időjárás (3) igo (4) iphone (3) iwiw (10) játék (3) jégeső (2) karib tenger 3 (2) kép (43) közélet (52) live (4) lost (6) macbook (4) pda (6) profi válaszol (7) reklám (9) shrek 3 (2) sorozat (9) subba (7) szakma (46) teszt (18) torrent (3) transformers (3) tv (14) vélemény (54) videó (22) zene (4) Címkefelhő

Feedek

Miért használd a Gmail angol felületét?

vasárnap, 2007. december 30. 22:54 Címkék: google vélemény teszt kép pda szakma

A válasz rövid, és nagyon egyszerű: az alternatív nyelveken beszélő felületek általában lemaradásban vannak az eredetihez képest. Persze nem hagyom ennyiben, kicsit árnyalom a választ:

Az október végén bejelentett új felület ugyanis még nem elérhető magyar nyelven, pedig rengeteg hasznos funkciója van. (A jobb felső sarokban egy Older version feliratú, és arra visszaváltó link jelzi a megújulást.) A legszembetűnőbb természetesen a sebesség: már nem kell újratölteni a böngészőnek, ha a Beérkező levelek közé dobunk valamit, törlünk, olvasottként jelöljük, stb. Gyorsan meg lehet még szokni a színes címkéket, tényleg szembetűnőbb sok levél így megjelölve - az oldalsó képen pont ez látszik. A mindenkinek beígért IMAP funkció sem érhető el a magyar verzió beállításai alatt - ugyancsak Peresztegi Zoltán és csapata nem végezhetett időben a honosítással. Apróság, de szembetűnő: a Firefox többlapos, fülekkel tagolt böngészésnél sokkal kisebb hely elég, hogy lássuk, hány olvasatlan üzenetünk van - a Gmail - Beérkező levelek helyett csak a Gmail - Inbox szöveg szerepel a darabszám értéke előtt...

Egy másik, levelezőlistákat olvasók számára hasznos funkció, hogy a program immár figyelembe veszi az üzenetek list ID header bejegyzését, így könnyűszerrel adhatók meg szűrési feltételként a levelekhez.

Felsorolásszerűen még további hasznos funkciók, amikről kevesen tudnak: a billentyűparancsokat bekapcsolva az egér használata nélkül tudunk rengeteg műveletet megvalósítani, például a J és K gombokkal beszélgetések között ugrálni. A kérdőjel hatására egy emlékeztető ugrik elénk. A következő funkció nem érhető el kattintással, csakis az előzőek bekapcsolása után juthatunk hozzá: az M leütésére elnémul a beszélgetés. Ritka magán használat esetén bekapcsolhatjuk a személyességi szint jelzőt is, ahol egy szempillantásra kitűnik a nekünk címzett levél a sok levelezőlistás beszélgetés közül.

A legkevesebbeket érintő kérdés, de a mobil felület is ugyanúgy fejlettebb az amerikai verzióban. Képek a tovább mögött.


Régen... (jelenlegi magyar felület)

...és most (a friss, amerikai)

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://janolabs.blog.hu/api/trackback/id/tr32279386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegha 2007.12.31. 10:03:42

Már a webisztánon is kiderült egyszer, hogy nem nyelv-függő az új verzió. Évek óta angolul használom és se híre se hamva. Akkor most mi van ?

Flashy7 2007.12.31. 10:47:00

nem engedélyezik minden accountnak egyszerre az új fejlesztéseket, de akinek igen, annak is (először) csak az angol felületen van. imap is ilyen, át kell váltani angolra hogy bekapcsolhassam, de utána visszaválthatom magyarra a nyelvet.

gravy_t 2007.12.31. 11:29:05

vegha

amerikai angolra kell állítani a nyelvet, brit angolban is csak később jelennek meg az újítások

AZso · http://www.azso.hu 2007.12.31. 12:09:17

Ez a mobilfelület dolog mellélövés, hiszen ez nem a mobilfelület, hanem az oldal egy mobilböngészőben.
Mobilra van angol nyelvű kliens (kifejezetten felhasználóbarát), aki mást használ, az megérdemli...

Jano Labs · http://janolabs.blog.hu/ 2007.12.31. 12:18:25

Igenis létezik a mobil felület! Látogass el a www.google.com/mobile/index.html címre, a jobb felső sarokban kattints a "On a mobile device?" linkre, aztán meg a Gmail-re! Ez a leegyszerűsített HTML oldal a mobil verzió, az alsó sorban írja is.

Amit te mondasz, valóban létezik - gmailblog.blogspot.com/2007/10/updated-gmail-for-mobile-application.html - de csak néhány platformra! A Nokia Series 40 alatt fut, de Windows Mobile alatt nem!

Roltii 2007.12.31. 13:46:50

de fut windows mobile alatt is, ha felteszel java runtime-ot....bocsi:D Nekem valami IBM midp cuccos van fennt, és azzal szépen viszi gmail app-ot (windows mobile 5)

Roltii 2007.12.31. 13:47:28

jah, és a billentyű parancsok is mennek simán magyar felület alatt (c: új üzenet, y: archiválás)

Jano Labs · http://janolabs.blog.hu/ 2007.12.31. 14:23:20

Hmmm... Igaz. Mindegy, nekem marad a html felület :)
A billentyűparancsos blokkban említett dolgok többé-kevésbé már régóta elérhetőek (azaz a magyarban is használható), de a ? még így se működik...

AZso · http://www.azso.hu 2007.12.31. 14:24:44

Windows Mobile alatt nem egyszerűbb a beépített klienset használni? (főleg, ha IMAP-t is tud)

Jano Labs · http://janolabs.blog.hu/ 2007.12.31. 14:58:42

Az nem fűz össze beszélgetéseket pl :)

süti beállítások módosítása