A blogger

Harmadéves informatikus-hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Érdekli a fotózás, a trance és dance stílusú zene, valamint a filmek és sorozatok - nagyjából erről is szól blogja. E-mail

Add to Google

www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos and videos from Jano Labs. Make your own badge here.

Keresés

Friss olvasnivaló

Utolsó kommentek

Címkék

apple (11) a blog (12) blog (68) blogajánló (9) english (5) film (20) fotó (31) gödöllő (2) google (10) hellókarácsony (2) homár (16) időjárás (3) igo (4) iphone (3) iwiw (10) játék (3) jégeső (2) karib tenger 3 (2) kép (43) közélet (52) live (4) lost (6) macbook (4) pda (6) profi válaszol (7) reklám (9) shrek 3 (2) sorozat (9) subba (7) szakma (46) teszt (18) torrent (3) transformers (3) tv (14) vélemény (54) videó (22) zene (4) Címkefelhő

Feedek

Mondom én, hogy a vektorgrafikáé a jövő

szombat, 2007. június 16. 21:04 Címkék: vélemény videó szakma

Egy kis elméleti bevezető: Egyrészt van a pixelgrafika (más néven rasztergrafika), ahol a képen minden pontnak rögzítve vannak a színtulajdonságai. Ilyenek a JPG képek. Hátránya a korlátozott nagyíthatóság. És van a vektorgrafika, ami az alakzatok tulajdonságait írja le, azaz például egy görbe helyzetét és alakját. Méretváltozáskor ez persze nem változik, így a végtelenségig nagyítható minőségromlás nélkül. Ilyen például a flash animációk nagy része, konkrétan a Happy Tree Friends epizódok is. Ki lehet próbálni, hogy a jobbklikk / Zoom In parancs többszöri alkalmazása esetén sem romlik a minőség, nem úgy mint fotóinknál. Sok pénz üti annak a markát, aki megvalósítja a hagyományos képek vektorgrafikussá konvertálását.

És hogy miért írtam meg mindezt? Egy meglepő videóra bukkantam a Webisztánon, amiben Blaise Aguera y Arcas mutatja be két szoftvere, a Seadragon és a Photosynth képességeit. Utóbbi kipróbálható a linkre kattintva, és azt kell róla tudni, hogy egy adott látványosságról készült képekről próbálja megállapítani, hogy honnan, milyen szögből készülhettek, és ezeket helyezi el az általa generált háromdimenziós modellen. Így leírva nem valami ígéretes, de a videót megnézve koppani fog az állatok!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://janolabs.blog.hu/api/trackback/id/tr73100009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása